Bilder / historia

 

På denna sida kommer jag att presentera olika sedlar
med spännande historia.

*********

VARFÖR BLIR MAN SEDELSAMLARE


Det finns många skäl till varför sedlar är intressanta och varje person kan utveckla ett eget intresse genom att samla sedlar. Några av de vanliga orsakerna till att sedlar skapar ett så stort intresse är: Länders kultur, sedlar från många länder har bilder relaterade till kulturen i utgivningslandet. Till exempel kan en sedel ha motiv av nationens fauna och flora, sedlarna kan visa porträtt av kända människor och viktiga monument eller byggnader. Genom att förstå varför dessa motiv används lär man mycket av landet. Länders historia: Ett lands historia kan visas på en sedel som kända strider, berömda fördrag och berömda evenemang. En sedel kan även skildra de förändringar som sker i ett land över tid, en koloni kan utvecklas till en nation och sedan genomgå politiska omvälvningar, ibland ledande till en ny nation eller en kortlivad tid som nation. Sedlar står även för skönhet: Sedlar är ofta små konstverk. Vissa människor samlar sedlar bara för att de är vackra som markerar konstnärens och gravörens färdighet. Vissa människor montera en sedelsamling baserat på gravören som skapade konstverket på en sedel. Många samlar sedlar längs ett visst tema, till exempel, fåglar, fordon på sedlar eller broar på sedlar. Andra kanske samla sedlar med musikalt tema eller djurtema. Vissa samlar sedlar från länder som inte längre finns och andra samlar sedlar från länder som varit ockuperade av olika arméer och allt var där tillhör. Världens största hobby har många olika intresseområden.

Ny sedel på Cook islands
Stillahavsnationen Cooköarna lanserade sin nya $3-sedel den 3 augusti 2021, under firandet av konstitutionsveckan. Denna sedel ersätter den tidigare designen som först gavs ut 1987. 3 $ är den enda sedeln som utfärdats av ministeriet för finans och ekonomisk förvaltning (MFEM), som samcirkulerar med den nyzeeländska dollarn. Den nya $3 återskapar den ikoniska bilden av legenden om "Ina och hajen" på framsidan, med baksidan med en Cook Island-ristning av Tangaroa (havets gud) och en man och hans kanot som njuter av en soluppgång i lugn och ro i det vackra vattnet som omger Cooköarna. Sedeln är tryckt på De La Rues SAFEGUARD®-polymersubstrat och innehåller säkerhetsfunktioner inklusive ett genomskinligt polymerfönster, mikrotext, och på baksidan av sedeln är Enhanced GEMINI® gömd bakom statyn av Tangaroa, vilket avslöjar valören och ytterligare detaljer under UV-ljus.

 

Legenden om Ina och hajen ((Polynesian legend)

Utspridda som pärlor från ett fint halsband sträcker sig Cooköarna över mil av azurblått hav, Inas hem. Ina var förlovad med Tinirau, havets gud som bodde på en flytande ö, mil bort från sitt eget hem. Hon längtade efter att få vara med sin sanna kärlek och det enda sättet att nå honom var att ta sig över det ibland våldsamma havet. En dag gick Ina längs den sandiga strandkanten och kände sig väldigt bekymrad. Hon hoppade i havet många gånger för att försöka simma på jakt efter Tinirau, men havet och de gigantiska vågorna fortsatte att kasta henne tillbaka till stranden. Ina sökte hjälp från alla fiskar, sköldpaddor och fåglar utan lycka eftersom de flesta av dessa varelser var för små för att bära henne. Till slut fick hon kontakt med en haj som gick med på att bära henne över havet på ryggen. De kom överens om att träffas på stranden tidigt nästa morgon. Upprymd förberedde Ina sig för sin resa genom att samla unga kokosnötter. Innan gryningen var Ina på stranden med sin påse kokosnötter, prydd med fräscha gardenior i håret och en girlang runt halsen. Ina gav sig av på sin resa med hajen. När solen stadigt kröp upp mot himlen forsade Ina och Hajen över det glittrande havet. Efter ett tag blev Ina törstig och tog en av de unga kokosnötterna hon hade med sig. Hon insåg då att hon i sin upphetsning över att återförenas med Tinirau hade glömt att ta med en kniv för att bryta upp kokosnöten. Hajen tyckte synd om den vackra flickan och erbjöd sin ryggfena att användas för att knäcka nöten. Ina släckte sin törst, men det dröjde inte länge förrän hon kände ett behov av att kissa, och eftersom Ina var för blygsam för att säga något till hajen, kissade Ina på hajen – och trodde att han inte skulle märka det. Tyvärr var det inte så! Hajen blev rasande och hotade att kasta Ina ner i havets djup om hon gjorde det igen. Legenden säger att öborna klagar på att hajkött luktar urin på grund av vad Ina gjorde. Med hjälp av sin charm lockade Ina hajen att fortsätta sin resa. Middagssolen som slog ner på Inas rygg gjorde henne törstig igen. Ina frågade hajen om hon kunde öppna ännu en kokosnöt på hans fena. Hajen, som fortfarande var upprörd över henne för att hon kissade på honom, vägrade hennes begäran. Men Ina orkade inte med värmen och kände att hon skulle dö om hon inte hade en kokosnöt till. Utan en eftertanke tog Ina en annan kokosnöt ur sin väska och slog kokosnöten på hajens huvud. Så fick hammarhajen sin form och har en bula på huvudet. Hajen var rasande av smärtan och skickades in i ett tillstånd av chock och kastade Ina av ryggen. Hajen dök djupt ner i avgrunden och lämnade Ina att ensam kämpa i de stora vågorna som hotade att dränka henne. Tekea den store, alla hajars kung, tyckte synd om Ina och reste sig från havets djup för att rädda henne. Han bar henne säkert till Tiniraus flytande ö där Ina återförenades med sin älskade.