Information

Välkommen till en värld av sedlar. Lite historia. Om sedeln är en kinesisk eller svensk uppfinning, ja det beror på hur man definierar en sedel. Om man med sedel menar ett slags kvitto på inbetalat belopp till regeringen, är världens äldsta sedel från Tang-dynastin som regerade Kina åren 618-906. De äldsta bevarade sedlarna av denna typ är från Ming-dynastins kejsare Tai Tsu (1368-1399) och utgavs fr.o.m hans 13:e regeringsår - d.v.s. 1380. Marco Polo beskrev redan på 1260-talet de kinesiska "flygande pengarna", men blev inte trodd hemma i Venedig. Världens första banksedlar är faktiskt svenska! De utgavs 1661-1666 av Stockholms Banco - eller Palmstruchska banken, som den också kallades efter sin grundare Johan Palmstruch (1611-1671). Dessa sedlar blev till en början mycket populära, då de var betydligt smidigare än de stora plåtmynten av koppar (som vägde upp till 20 kg), men redan 1666 gick banken omkull p.g.a. en alltför stor sedelutgivning i förhållande till tillgångarna. Att samla sedlar är en trevlig hobby, kanske speciellt för den som är grafiskt eller geografiskt intresserad. Det finns nämligen massor av vackra och ofta ganska billiga sedlar från hela världen. Många samlar efter speciella motiv som t.ex. fåglar, djur, regenter, historiska motiv eller något annat. Andra samlar efter länder eller kända landmärken, kanske en sedel från varje land i en visst tidsperiod, eller tre sedlar i en sedelserie. Det finns inom detta område stora möjligheter att själv hitta "sin stil" och sitt samlarområde. Endast fantasin sätter gränserna. Jag som samlat sedlar i över 40 år hoppas kunna medverka till att just du blir sedelsamlare och att vi blir många fler i Sverige och att det blir ett naturligt inslag i de svenska myntklubbarnas verksamhet.

Jag finns även på facebook: https://www.facebook.com/sedelsamlare/


Sedelnyheter 2022
 

 

Årets sedel 2020

Årets sedel för 2020 är framröstad av medlemmar i IBNS.
Det blev som många runt om i världen förväntat sig 100 Pesos från Mexico.
 

Årets sedel 2020, i vart fall om man skall tro medlemmarna i International Bank Note Society, där vi röstat fram Mexikos nya 100 Peso-sedel. Med över 100 nyutgivna sedlar under året var 24 st med i tävlingen. Den vertikala formateringen är tryckt på polymer och har som motiv Juana Inés de la Cruz född 12 november 1648 i San Miguel Nepantla, död 17 april 1695 i Mexico City. Hon var en mexikansk författare, poet och dramatiker. 1664 blev hon hovdam hos vicedrottningen och 1667 gick hon i kloster.
Den motsatta sidan visar ett tempererat skogsekosystem som är känt över hela världen som Monarch Butterfly Biosphere Reserve.
Ps. Även i år röstade jag på vinnaren.

____________________________________________________________________

Bilder från Mynt- sedelmässan i Olofström den 15 juli 2017

 
 


Världens största myntpyramid från 2014. Den finns i Vilnius,

består av över en miljon centu mynt, är 1,13 m hög och väger 831 kg.Egen bild tagen 2015